Pimpel-SM 2015

Fra høyre: Matilda Leijon, hennes søster Ronja og en Norsjö-flicka som jeg glemte navnet på.

11 - 12 april 2015 (9 - 14 april)

Pimpel SM på Norsjön i Norsjö, Västerbotten.

Uten forventninger eller forhåpninger i SM startet jeg den lange reisen kl. 06.30 torsdag den 9. Regnet med å overnatte på veien til Norsjö. 2 bensinfyllinger, 2 matpauser, bilvask og bare ett(!) Loppis-besøk. Kjørte Torsby-Mora-Orsa-Bollnäs-Söderhamn. Der var det bare å fylle kaffekoppen, tenne røyken og koble inn "autopiloten" og nyte E4 helt til Umeå. Da var det bare 17 mil igjen til Norsjö. Med de fantastisk fine vegene i Sverige var det bare moro å kjøre, så jeg tok alle 103 milene og var fremme kl. 21.00. Hadde bestilt hytte med alle fasiliteter. Sov godt i varm seng den natten! Fredag besøkte jeg to sjøer for å teste redskapen som var klargjort før avreise hjemmefra. Joda, den funket bra på bitevillig fisk.

Lørdag var det indv. tävling fra kl. 10-14. Dybdekart var studert og plass funnet. Første hull og nedslipp: Abbor 700g! Flere 100-grammere fulgte. 2 kg første timen. Tendenser til hjerteklapp. Det ble ikke tatt så mye rundt meg, så jeg forsto at starten var bra. Fortsatte i området, men nå var det bare 5-10 grammere. Det jeg ikke visste om denne sjøen var at hvis en traff på småfisken, så var det bare å flytte seg godt unna og fortsette å lete etter de større. Små og store sto aldri på samme sted fikk jeg vite etter konk`en. Så da så. Hjerteklappen hadde forlengst gitt seg, og jeg hadde jo ingen forhåpninger....? Det ble 2358g og 32 pl. av 48 (vinneren i ÄHV hadde 5004g.) Men for en fin og grunn sjø med fine kanter på bunn! Dit vil jeg gjerne igjen. Kan tenke meg 14 dagers vinterferie neste år i det området, med flere store konkurranser på vårparten. Bl.a. 2 store neste helg, og konkurranser hver dag denne uken!

Søndag var det Lag-SM og "Revansch-pimpeln" i 3 timer for oss som ikke var på lag. Det gikk like dårlig da. 2199g og nr. 6 av 10 i klassen. Fisket på samme område som lørdag og nå telte morten også. Fant bare smått. Ble lite borring for isen var 70 cm. Det var jo mer enn nok med gamle hull.

Hele SM var en opplevelse og prikkfritt gjennomført. Jeg fikk litt ekstra oppmerksomhet blant noen av de andre deltakerne. Det ble lagt merke til at Distrikt Värmland stilte med bare èn representant i SM, og at dèt var en norsk veteran!

Jeg har mange fine minner fra denne turen. Bl.a. to personer som jeg aldri vil glemme. Den ene er Harriet Jonsson, sekretær i Norsjö SFK og PR-ansvarlig for SM. Hun var så mye, mye mer enn det, ("primus motor" heter det på latin). Jeg var jo alene, og gikk mye omkring på SM-arenaen. Samme hvor jeg kom så var Harriet der. Spurte jeg en funksjonær om noe fikk jeg samme svar av alle: "Fråga Harriet, hon har koll på allt"! At SM ble så bra gjennomført er trolig mye takket være henne. Hun delte ut smil og kramar till "alla", også til meg! Attpåtil var hun med og konkurrerte. Noen rekker tydeligvis alt!

Den andre personen jeg vil huske er: Matilda Leijon, en av Sveriges beste pimpelfiskere, og en meget sympatisk og underbar tjej! Hun studerer 3.dje året på Forshagaakademin (sammen med Rolf Magnus Grenberg) og tar studenten nå i vår. Hun har som mål å alltid arbeide med fiske. Hun er allerede godt kjent blant norske isfiskere. Mesteparten av opplysningene om Matilda har jeg "lånt" fra bladet Svenskt Fiske nr. 1/2015, og noe fikk jeg vite da jeg traff henne i Norsjö. Pilkekarrieren begynte i 1999 da hun var 2 år gammel. 4 år gammel deltok hun i sitt første Pimpel-SM med 5 pl. i YDJ. Noen av hennes andre bragder på isen: 2009 SM-sølv, 2010 SM-gull, 2011 SM-sølv, 2012 SM-bronse, 2013 SM-sølv, 2014 SM-sølv og Nordisk Mesterinne, 2015 Nordisk sølv indv. og gull i lag. Meget imponerende! Og hun er junior i 2 år til. Trad.meite har hun også prøvd, med en 4 pl. i SM bare 7-8 år gammel. Hun jobbet en periode på Campingen ved Saltstrømmen og fikk oppleve det utrolige fisket der. Største fisken hittil er en karpe på 103 lb (ca 47 kg) som hun fikk i Thailand da hun tok sin studiepraksis under tiden på Forshagaakademin. Hun arbeidet der på Gillhams Fishing Resort. Matilda får vi garantert høre mer om!

Litt om været: Det blåste kraftig hele uken før SM. Så kraftig at arrangøren hadde problemer med oppmerkingen på sjøen. Jeg merket det godt på de store broene etter E4 hvor det ble varslet fartsreduksjon pga kastevinder. Natt til lørdag stilnet det og konkurransen forgikk i sol og flott vårvær. Søndag var det meldt noe nedbør. Tåke og grått fra morgenen av, men ingen nedbør. Den kom 2 timer etter innveiing, men da var alle innendørs. Regnet gikk over til snø utover kvelden og jeg ble litt bekymret for hjemturen mandag morgen. Oppe 04.30 for å klargjøre hytta etter meg. Snødde fortsatt, men det var ikke kommet mer enn 7-8 cm i løpet av natten. Vanskelige kjøreforhold de to første timene på vei mot Lycksele og Östersund. Så ble det mildere og snøen forsvant på vegen. Er det noen som ikke har funnet lyckan? Nå vet jeg hvor den er: Noen km nord for Lycksele kjørte jeg gjennom plassen LYCKAN. SM neste år går trolig i Lycksele. Møt opp og finn lyckan både på land og på isen!

På hele turen hjemmefra hadde jeg ikke sett en eneste bomstasjon eller fotoboks. Fra Östersund og til Storlien ved Trønderlag-grensen tror jeg det var 5 fotobokser! Er det pga råkjørende nordmenn? En annen meget overraskende observasjon på turen: Etter 65 mil på veien torsdag møtte jeg de første og eneste(!) utenlandsk-registrerte lastebilene på turen, det var 3 øst-europeiske i følge. Hvor mange hadde jeg møtt på 9 timer i Norge?? Hundrevis? Her må det være noe feil et sted(Norge). Jeg forstår nå hvorfor Lastebilorganisasjonene er redde. Svenskene kjører tydeligvis de fleste av sine varer til og fra utlandet med sine egne biler!

På vei fra Östersund til Stjørdal (hvor jeg skulle besøke en slektning) møtte jeg den ene snøstormen etter den andre. Utrolig hvor plutselig været skifter når det kommer inn fra havet og opp i fjellterreng. Mellom stormene strålte solen! Besøket unnagjort, kjørte noen mil sørover og overnattet. Turen hjem til Grue gikk gjennom Østerdalen. Hjemme kl. 12.00 tirsdag. 228 mil totalt.

Noen bilder fra SM finner dere på min side: "Fotos SM Norsjö"

Fullstendige resultatlister og bilder: www.norsjo.se/default.aspx?id=40858 

Eller: www.norsjo.se Der får du opp siden til Norsjö kommun. Nederst på den siden er det mer info.

Eller skriv i søkefeltet: Åter igen ett lyckat pimpel-sm    (Det funker når jeg prøver det.)

 

 

 

 

Hei!
Prøv å lage din egen hjemmeside som jeg.
Det er enkelt, og du kan prøve det helt gratis.
ANNONSE